Wat is mediawijsheid?

Wat is mediawijsheid eigenlijk?

Wat is mediawijsheid eigenlijk? En wat is het verschil met mediaopvoeding?

Mediawijsheid wordt vaak gebruikt als een containerbegrip. Het omvat alles wat te maken heeft met nieuwe media, sociale media, internet, smartphones, tablets en hoe je hiermee moet omgaan.

De officiële definitie is: mediawijsheid is de verzameling competenties die een mens – groot en klein – nodig heeft om actief, kritisch én bewust deel te kunnen nemen aan onze moderne mediasamenleving.

Wat is mediaopvoeding?

Mediaopvoeding is dat deel van de opvoeding dat kinderen leert om kritisch met media om te gaan. Om al die informatie te kunnen filteren en, minstens zo belangrijk, om de kansen die (digitale) media bieden te benutten.

Mediawijsheid = zelf de regie in handen hebben

In onderstaande videoboodschap – een filmpje van Mediawijzer.net – probeert een jonge vader zijn dochter wegwijs te maken in de wereld van nieuwe media.

De boodschap: voor wie wijs met media leert omgaan en zelf de regie weet te bewaren, worden de mooiste dromen werkelijkheid.

Wil je meer weten over de verschillende betekenissen van woorden als mediawijsheid, digiwijsheid en digitale geletterdheid? De pagina mediawijsheid.nl geeft een heldere uitleg.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *